Uudised

EMTF 06.06.2024

Kuni 9. juunini leiavad Kreekas aset IFMA Maailmameistrivõistlused Seenioritele. Tegime intervjuu Eestit esindava Markus Mittali ja tema treeneri Kristo Männistuga. 

 

Iga võistluse puhul on tähtis nii vaimne kui füüsiline ettevalmistus. Kuidas teie valmistusite maailmameistrivõistlusteks? 
Kristo Männistu: Füüsiliste ettevalmistustega alustasime juba veebruaris, kuna meil oli enne MM-i veel Yakuza Fight ja The League. Need matšid olid küll K-1 reeglitega, seega tegime läbisegi K-1 stiilis trenne, Zee hommikustes grupitrennides treenis Markus traditsioonilises Tai stiilis. Maikuus keskendusime juba ainult Tai poksile. Mentaalne ettevalmistus on toimunud viimased 2 aastat, Markus on vaimselt paigas ja väga tugev. Vaatasime koos matše, visualiseerisime erinevaid võimalikke olukordi ja matše. 

 

Markus, nagu Kristo mainis, osalesid sa paar nädalat enne maailmameistrivõistluseid veel ka The League’il. Kas see mõjutas kuidagi? Andis ehk motivatsiooni juurde? Kas sa said mõne vigastuse, mis ehk võis sind füüsiliselt tagasi hoida MMil? 
Markus Mittal: The League’i matši võit andis kindlasti pigem motivatsiooni ja indu juurde. Mu vasak säär oli küll pisut valus, aga see mind otseselt maailmameistrivõistlustel ei mõjutanud. 

 

Kuidas oli teie reis Patrasesse? Mitmetunnine lend ja sinna otsa veel sama pikk bussisõit võis päris pikk ja väsitav olla. 
Kristo Männistu: Lende oli kaks tükki - esmalt Milanosse 3.5h, siis seal 2.5h ootamist ja siis Ateenasse 2.5h. Ootasime veel Ateenas 2.5h, et saaksime transfeeriga hotelli. Tallinnast lendasime välja 12:25, hotelli jõudsime pärast 03:00 öösel. 
Markus Mittal: See oli jubedalt väsitav, poleks uskunud, et see reis nii kaua kestab. Päeva lõpuks me olime hullupööra väsinud ja näljased. Aga lõpp hea, kõik hea. 

 

Millised olid esmamuljed MMi kohta? Kuidas oli ootusärevusega?

Kristo Männistu: Ausalt öeldes ei olnud esmamuljed kõige meeldivamad. Palju segadust oli hotellitubadega ja nende arvetega. Lõpuks pärast pikka vaidlemist, selgitamist ja tõestamist maksime ikka palju rohkem, kui olime esialgselt arvestanud. 
Teiseks ebameeldivuseks on transport, kõikidel delegatsioonidel on probleeme sellega, et korraldaja organiseeritud bussid hilinevad tihti ja palju. Millegipärast on ka lõuna ja õhtusöök areenil, mis on meie hotellist 30-minutilise sõidu kaugusel. Kuna bussid hilinevad päris korralikult, siis oleks tegu väga korraliku aja kulutamisega. Enda närvide säästmiseks ning aja kokkuhoidmiseks otsustasime maksta hotellis õhtusöökide eest või käia kusagil väljas söömas. Omakorda on tegu lisakuluga, millega esmalt arvestada ei osanud. 
Hetkel on päris õudne mõelda, mis meid veel tagasilennu osas ees ootab. Lennujaam on kolme tunni kaugusel, lend väljub 10:25 hommikul ja lennujaamas peaksime olema vähemalt kaks tundi enne. 
Muidugi kui me need paar asja kõrvale jätame, siis tegu on ikkagi vägeva üritusega - maailmatipud on koos, 79 riiki, 1200 sportlast-treenerit. Esimene maailmameistrivõistlus tehtud! 

 

Sel korral saite teha ühe matši, mis kahjuks päädis Markuse jaoks kaotusega ning see tähendas, et maailmameistrivõistlus sai teie jaoks läbi. Kristo, kuidas sai sinu arvates Markus hakkama? Kas oleks saanud midagi paremini teha? Milline oli vastane? 

Kristo Männistu: Markuse vastane prantslane Tom Podvin oli kindlasti kõvasti kogenum, ta on Euroopa 2023.a hõbemedalist ja omab ka Rajadamnerni areenil tiitlit. Aga Markus ei lasknud sellel end heidutada ning sai väga hästi hakkama. Tänaseks on Markus vaid 13 matši pidanud ning minu arvates ei paistnud kogemuse vahe väga ringis välja. Eks alati saab midagi paremini teha, aga ma ütleks, et andsime endast kõik ja rohkemat poleks pigem teha saanud. 
Mina olen siiski Markuse sooritusega väga rahul - olenemata sellest, et saime vaid ühe matši ja MM jäi kõvasti lühemaks, kui soovisime. Nägime, et kuulume siia! 

 

Markus, su treener on väga uhke sinu soorituse üle, kuid milline oli see matš sinu vaatevinklist? Kas sa õppisid midagi maailmameistrivõistlustel, mida tarkusena kaasa võtta järgmisteks matšideks?

Markus Mittal: Midagi hirmsat ei olnud, aga võrreldes tavapärasega tundusid raundid jube pikad. Teadsin, et tuleb väga raske võistlus, sest vastane oli väga kogenud. Mulle tuli endalegi üllatuseks, kui hea matši ma tegin, kuna kasutasin esmakordselt väga edukalt küünarnukke ja middle kicke. Mõned korrad sain isegi sweepi tehtud. 
Kindlasti sain targemaks selles osas, millega tööd teha tuleks. Tehnika tundus enam-vähem paigas olevat, nüüd peaks arendama võhma ja vastupidavust. Ehk oleksin pidanud MMil rohkem matši ajal märkama võimalusi, kus oleks saanud matši ära lõpetada. Kuna see hooaeg õpetas mind korralikult ning ma sain palju kogemusi lisaks, siis usun, et järgmine hooaeg tuleb kindlasti parem. 

 

Nagu sa ütlesid, see hooaeg õpetas sind palju, aga nagu ikka pärast võistlust kombeks küsida - mis on järgmine siht ja suund? Kas juba on järgmine matš ootamas või pigem annate nüüd natuke aega puhata ja end koguda?

Kristo Männistu: Suvel nüüd natukene puhkame matšidest, aga trenni teeme ikka edasi. Sügiseks on üks üritus kirjas, aga eks sellest räägime lähemalt, kui aeg on küps. 
Hetkel mõtiskleme, et uuel hooajal võiks rohkem amatöörmatšidega kogemust koguda, sest tulevikus ikkagi tahame IFMA medali lisada enda resümeesse ning IFMA üritused on valdavalt siiski amatööridele suunatud skoorisüsteemiga ja kogu keha varustusega (u-23) ning eliitklassis kehakaitsmeteta. Profi- ja amatöörmatšidel on ikka päris suur vahe! 

 

Eesti Muay Thai Föderatsioon tänab Markus Mittalit ja tema treenerit Kristo Männistut, et käisid Eestit maailmameistrivõistlustel esindamas ning ootame juba pikisilmi, mis väljakutseid järgmisena ette võetakse. Mittali esmaspäevast matši on võimalik ka järgi vaadata IFMA Youtube’i kanalil siit.
 
Kreekasse maailmameistrivõistlusele läks medalit koju tooma ka Sigrid Kapanen koos treeneriga Ringo Tipp. Kapaneni ootab reedel, 7. juunil ees poolfinaali matš ning talle saab samuti IFMA Youtube’i kanali vahendusel kaasa elada. Sigridi vastaseks on vietnamlane Huong Nguyen Thi, matš toimub võistlusringis C.