Uudised

EMTF 10.07.2024

Kreekas toimusid 31. maist kuni 9. juunini IFMA Tai poksi maailmameistrivõistlused seenioritele. Tegime intervjuu Sigrid Kapaneni ja tema treeneri Ringo Tippiga, kes tõid koju kuldmedali. 

Sigrid, sinu nimel on nii kikkpoksi kui Tai ja klassikalise poksi tiitlid ning nüüd võitsid sa Tai poksi maailmameistrivõistlusel kulla. Seega siit ka klassikaline küsimus pärast võistlust - kuidas tunne on? Kas siiani on kulla maitse suus? 
Sigrid Kapanen: Tunne on super! Kulla saamine andis juurde tahet ja jõudu. Siiani on veidi raske uskuda, et tulime kullaga koju. Tegime Ringoga väga palju tööd selle nimel. 
Veel paar nädalat enne MM-i sa võistlesid The League’il, vastaseks Monique Etienne. Kas selle matši võitmine oli sulle hea hüppelaud eesolevaks MM-iks?
Sigrid Kapanen: Kindlasti! Isegi kui oleksin The League’il kaotanud, siis ma ei oleks lasknud end sellest mõjutada ning siiski andnud endast kõik, et MM-il kuld saada. Aga võit The League’il andis nii palju motivatsiooni, et sain minna Kreekasse hea tundega võitlema kulla eest.
Suurematel võistlustel ikka tehakse eeltööd, et teada, millised võivad vastase kitsaskohad olla ning kuidas neid enda kasuks tööle panna. Kas te jälgisite ka oma finaali vastase Türgi riiki esindava Cemile Aykoci matše? Milline oli teie taktika, et võit tagada? Kas teil oli mingeid kartusi eesootava matši ees?
Sigrid Kapanen: Vaatasin Aykoci nii eelmise aasta matše kui Kreekas peetud matše. Teadsime, et ta töötab palju esimese jala teepiga, seega Ringo soovitas mul rohkem kätega tööd teha. Pärast poolfinaali matši võitmist sain teada, et türklane on finaalis mu vastaseks. Mul oli närv väga sees, ma ei tahtnud finaali kaotada. 
Ringo Tipp: Tükk aega enne MM-ile sõitu otsis Sigrid kõikide vastaste matšid pikkadest Youtube live videodest välja ning saatis mulle. Seega meil oli suhteliselt hästi teada, mis stiilis keegi võitleb ning mis on nende põhirelvadeks. Finaalmatši vastase Aykoci kohta teadsime, et ta lööb hästi tihti esimese jala teepi pähe. Enne matši sooja tehes ajastasime sisenemised selle teepi peale, mida Sigrid ilusti ka matši ajal kasutas. 
Eelnevates matšides oli Aykoc veidi agressiivsem kui finaalis, tundus, et ilmselt olid ka nemad taustauuringut teinud. Meie taktika oli terve turniiri vältel sama - lüüa esimesena, lüüa palju ja lüüa kõvasti. 
Enne finaali jõudmist tuli alistada mitu vastast ning intervjuus GoodFightiga ütlesid, et teine matš tundus kergem kui esimene. Kuidas tundus finaalmatš?
Sigrid Kapanen: Minu jaoks olid kõige raskemad esimene ja viimane fight. Tegelikult polnud finaalmatš nii hull, pigem mu enda närvid said natuke minust jagu. Viimases raundis andsin lihtsalt kõik, mis sees veel oli, sest tol hetkel ma ei teadnud, mis on punktiseis ja kindlasti ei tahtnud ma viimast raundi kaotada. 
Ringo, kui Sigrid 2018. aastal sinu juurde esimesse trenni tuli, kas sa oskasid siis ette kujutada, et ühel hetkel teete temaga kübaratriki ning saavutate kolm kulda kolmel erineval alal? Kuidas on Sigrid nende viie aasta jooksul arenenud? Kas on ehk hoopis tema sulle kui treenerile midagi õpetanud?
Ringo Tipp: Kindlasti ei ole ma selgeltnägija, aga pärast esimest paari matši tekkis küll tunne, et siit on võimalik midagi suurt välja võluda. Läbi Sigridi treenimise olen kindlasti ise väga palju arenenud treenerina, eriti psühholoogia poole pealt. Olen katsetanud väga palju erinevaid variante, kuidas teda enne rasket matši õigesse mindseti viia. Nüüd enam-vähem tean, millistele nuppudele vajutada. 
Tegime eelnevalt intervjuu Aleksei Kurdini käe all treeniva 11-aastase Hanna Aljasmäega, kes ütles, et sa oled talle suureks eeskujuks ja elab terve perega sinu MMil osalemisele kaasa. Kuidas see paneb sind tundma, et nooremad sportlased vaatavad sulle alt üles? Kas sul oleks neile anda õpetussõnu?
Sigrid Kapanen: Hanna on terve oma perega juba paar aastat mulle kaasa elanud. Alati sooviva võitude puhul õnne ning seekord toetasid isegi natukene minu sõitu maailmameistrivõistlustele. Hanna on juba ise nii tubli sportlane, ta on päris palju matše pidanud ning tal on mitu tiitlit. See teeb mu südame soojaks, et tema ja teised sportlased näevad mind eeskujuna, ma loodan, et ei vea neid kunagi alt.
Noortele sportlastele soovitaksin mitte mõelda sellele, mida teised arvavad. Nooremana kartsin kogu aeg, mida inimesed minust arvavad või mida nad ütlevad, kui kaotan. Reaalsuses on kõigil omad tegemised ning need, kes panustavad oma aega sinu kohta halvasti rääkimisele või kirjutamisele on lihtsalt kadedad.
Tai poksi maailmameistrivõistlustelt on nüüd kuld käes. Mis on teie järgmiseks sihiks ja eesmärgiks? Kas plaan on nüüd natuke loorberitel puhata või lähevad trennid täie rauaga edasi?
Ringo Tipp: Puhkasime nädalakese pärast võistlust, nüüd oleme jälle treenimas. Vormi ei tohi lõdvaks lasta, sest lähiajal on eesmärgiks mõni tiitlivöö kuskilt kätte saada ja mõne suure organisatsiooniga leping sõlmida. See tähendab, et me peame kogu aeg valmis olema, sellised võimalused tulevad sageli paari päevase etteteatamisega, kui keegi kuskil viimasel hetkel ära kukub. 
Eestis näeb Sigridit ilmselt järgmisena oktoobris, Yakuza Fightil. Läbirääkimised veel käivad detailide osas, aga usun, et saame kokkuleppele. 

 

Eesti Muay Thai Föderatsioon tänab Sigrid Kapaneni ja tema treenerit Ringo Tippi, et käisid Eestit maailmameistrivõistlustel esindamas. Ootame juba pikisilmi, milliseid väljakutseid järgmisena ette võetakse. Sigridi finaalmatši on võimalik ka järgi vaadata IFMA Youtube’i kanalil siit

 

---

Artikli toimetaja Erika Maalt (erika@emtf.ee)

Foto: Sigrid Kapanen